Organizarea activităţilor incluzive în 2010-2011

Despre planul de intervenţie incluzivă
cadre didactice de sprijin
Ana-Maria Aron

persoana care a furnizat informaţiile
Fundaţia OMI

actualizat în data de
16 februarie 2012
Se confirmă o continuare substanțială a observațiilor relevate în anul 2009-2010.
Prezența cadrului didactic de sprijin, în medie la 4 ore pe clasă în fiecare săptămână, contribuie la îmbunătățirea comportamentului elevilor cu cerințe educative speciale. Un cadru didactic afirmă că munca prestată de cadrul de sprijin “se reflectă pozitiv în participarea la celelalte materii, în comportamentul din şi în afară orelor de curs, în capacitatea de concentrare şi gradul de mobilizare la fiecare activitate în parte”.

Cadrul didactic de sprijin crează un impact puternic acolo unde atât cadrul didactic de la clasă cât și copilul cu cerințe educative speciale nu au mai beneficiat de acest tip de ajutor. De exemplu, un cadru didactic de la clasa I, care nu lucrase niciodată cu un copil bolnav de autism, a relatat că: “la început era mai puţin cooperant, nu executa niciun fel de sarcină didactică, se ridica mereu din bancă. Ştergea tabla (spre disperarea colegilor), nu scria şi avea unele ieşiri, se tăvălea pe los, plângea etc. Acum, spre final de an, constat schimbări majore. Elevul scrie, citeşte, nu mai are acele ieşiri necontrolate, se ridică mai rar din bancă în timpul orelor, mănâncă numai în timpul pauzei de masă etc. Acest lucru se datorează în special activităţii individualizate desfaşurate de cadrul didactic de sprijin”.

În realitate, contribuția cadrului didactic de sprijin favorizează integrarea în mod pozitiv, deoarece permite copiilor cu cerințe educative speciale să intre în relație cu restul clasei prin însușirea unui comportament adecvat. Cu toate acestea în raportul realizat de învățători nu este specificat, în mod explicit, tipul de relație pe care clasa o stabilește cu copilul cu cerințe educative speciale. Din acest motiv considerăm pozitiv faptul că elevii dintr-o clasă, în unele situații, s-au adresat cadrului de sprijin “să îi solicite sprijinul şi sfatul, de care au ţinut cont şi pe care l-au respectat”. Mai este drum lung până vom ajunge la o relație de îmbogățire reciprocă.

Formare profesională
Competețele profesionale ale cadrului didactic de sprijin, așa cum ieșea în evidență în 2009-2010, permite deosebirea cu mai multă claritate a deficiențelor, de alte probleme legate de comportament.
Contactul cu situațiile speciale, în speţă cea a copilului bolnav de autism, a determinat cadrul didactic de sprijin să frecventeze un ”curs de tehnici de intervenție în autism şi sindrom Down”. Cadrul didactic de la clasă, al aceluiași elev, și-a dat seama că nu are nicio pregătire suplimentară pentru a interacționa cu acesta, având însă dorința de a se documenta despre autism.

Se afișează 4 elemente
Nr. elevi cu CESAnul de naştereClasaDeficienţaOre săptămânale cu CDS
Sortați 
 
Sortați 
 
Sortați 
 
Sortați 
 
Sortați 
 
Nr. elevi cu CESAnul de naştereClasaDeficienţaOre săptămânale cu CDS
1999 a IV-a S Deficienţă mintală 
1997 a VI-a Deficeinţă mintală uşoară asociată cu tulburare de dezvoltare a abilitaţilor şcolare  
2000 a III-a I Deficienţă mintală 
2002 a I-a S Tulburare pervazivă de dezvoltare 
Se afișează 4 elemente
Comments